Miksi ajan trendi on että useat punaviinit ovat niin raskaita ja voimakkaita? Voisiko vähemmälläkin alkoholilla ja tanniineilla saada miellyttävän aistikokemuksen? Näitä pohdimme Maanantaiklubilla erilaisten kevyiden ja pehmeiden viinien parissa.
Illan aihe oli Viiniministerillekin haaste, koska
lähtökohtaisesti lempeisiin punaviineihin on haastavaa lähestyä teoreettisesti.
Kaikesta huolimatta muutamat seikat on syytä ottaa huomioon muuttujissa.
a) Kevyemmät ja ohutkuorisemmat rypälelajikkeet
Näitä ovat tunnetusti esimerkiksi Pinot Noir ja Gamay.
Molemmat burgundilaislähtöisiä. Yhtä lailla itävaltalaiset mm. Blauburgunder
tai Sankt Laurent rypäleet. Mitä ohuempi kuori rypäleessä on sitä vähemmän
keskimäärin siitä irtoaa väriä ja tanniineja. Tällöin hedelmä korostuu
tanniinien sijasta.
b) Matalampi alkoholi
Välillä tulee ikävä vanhan ajan Riojan punaviinejä joissa
alkoholin tilavuusprosentti oli matillisesti jopa alle 12% mutta silti
parhaimmillaan varsin pitkäikäisiä viinejä. Toisin sanoen voimakas alkoholi ei
ole aina edellytys viinin varastoimiselle. Myös kevyemmät chiantit ja
bardolinot Italiasta ovat tämän lajityypin esimerkkejä.
c) Pehmeät ja mehumaiset nuoret viinit
Tämä käsite on välillä karsaasti katsottu piirre kun
vaaditaan viiniltä runsautta ja särmikkyyttä, mikä on ollut pitkään kasvava
ajan piirre. Näissä viineissä on silti puolensa kun mietitään arkiseen ruokaan
sopivia viinejä, joiden tehtävänä ei ole tehdä itsestään numeroa vaan nostaa
enemmän esille ruoan ja hyvän seuran ominaisuuksia. Usein silloin viinikin
muistetaan lopulta paremmin. Tällaiset viinit ovat usein hyvin nuoria ja
sijoittuvat uuteen maailmaan. Rypälelajikkeina voi olla mm. Merlot tai
Zinfandel. Näissä pyritään hieman pyöristämään tanniineja pehmeämpään suuntaan.
d) Normaalia suurempi jäännössokeri
Viime aikoina on tullut myös muotiin antaa pienen
jäännössokerin myötä pyöreämpi ote viineihin. Tähän törmää usein niin
Yhdysvaltalaisissa kuin Australialaisissa viineissä.
1. Villa Ponciago Beujolais-Villages 2012, 14,50€
(tilausvalikoima)
http://www.alko.fi/tuotteet/948277
Vaalea, punainen ja läpinäkyvä väriltään. Tuoksussa pieniä
punaisia marjoja ja hentoa yrttisyyttä. Kevyt ja melko hapokas maku seuraa
tuoksua jättäen yksinkertaisen jälkivaikutelman.
2. Brancott Estate South Island Pinot Noir 2010, 13,08€
http://www.alko.fi/tuotteet/466047/
Vaalea, läpinäkyvä mutta hieman kehittynyt väri. Tuoksussa
runsas marjaisuus mutta samalla hieman liuotinmainen ja kasvisperäinen. Maku
keskitäyteläinen, hapokas ja punaisien marjojen sävyttämä.
3. Schneider Sankt Laurent 2013, 17,99€
http://www.alko.fi/tuotteet/435777/
Punainen keskisyvä ulkonäkö. Tuoksussa hento marjaisuutta ja
yrttisyyttä sekä hieman savua ja selleriä. Suutuntumaltaan sekä keskihapokas,
keskitanniininen että keskitäyteläinen. Maussa runsaasti tummaa kirsikkaa.
4. Tommasi La Prunée Merlot 2014, 12,49€ (tilausvalikoima)
http://www.alko.fi/tuotteet/902417/
Väriltään punertava, nuori ja keskisyvä. Tuoksultaan marjainen,
tummasävytteinen ja pippurinen, jossa maku vastaa tuoksua.
5. Kaiken Reserve Malbec 2014, 10,90€
http://www.alko.fi/tuotteet/480007/
Makean hilliomainen ja tummasävytteinen väri. Tuoksultaan
makean hillomainen ja tummasävytteinen. Maultaan täyteläinen ja pehmeä
sisältäen vaniljaa, luumua ja karhunvadelmaa.
6. Hewitson Le Secateur 2014, 16,98€
http://www.alko.fi/tuotteet/476347/
Syvän violetti mutta nuori väriltään. Tuoksussa sekä
karhunvadelmaa että mausteisuutta. Maussa samat elementit makean hillomaisuuden
ja suhteellisesti tuntuvien tanniinien saattelemana
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti