keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Maanantaiklubi: Viinimaat Top 10 jälkeen


Kevään viimeinen Maanantaiklubi kiersi ympäri maailmaa. Aiheena olivat harvemmin vastaan tulevat niin perinteiset kuin erikoiset viinimaat.

 
Luokkakuva vasemmalta alkaen:
Japani, Uruguay, Kanada, Unkari, Luxemburg, Libanon, Uruguay ja Kreikka.

Libanonista Luxemburgiin ja Kanadasta Kreikkaan


Maistelimme sokkona ja positiiviseksi yllätykseksi monet arvaukset osuivat hyvinkin oikeaan. Maanantaiklubin koulutus on selvästi alkanut tuottaa tulosta. Tällaisen tehtävän suorittaminen onnistuneesti on haaste kenelle tahansa ammattilaisillekin.

Maistelumme oli sinänsä leikkimielinen haaste koska siinä annettiin mahdollisuus arvata maisteltavan viinin alkuperä yli 10 000 km ohi todellisuuden. Annoin osallistujille listan mahdollisista viinimaista ja viineihin käytettävistä rypäleistä. Ne olivat seuraavat:

Kaikilla osallistujilla oli edessään joukko kryptisiä maita ja rypäleitä.


Vaikka vaihtoehtoja oli 14 kumpaakin niin oli ilo havaita että klubilaisten kova koulutus on tuottanut jo tulosta, koska useiden viinien kohdalla tuli monia oikeita veikkauksia ja vieläpä parikin löytyi ensiarvauksella mm. Unkarilaisen, Luxemburgilaisen ja Kreikkalaisen kohdalla. Viiniministeri onnittelee oikein veikanneita!



Alkusokko vai alkusokki


Alkusokkona oli tarjolla kaksi toisistaan poikkeavaa punaviiniä, joista ensimmäisenä japanilainen Takahata Winery Pinot Noir 2011 ja toisena uruguaylainen Filgueira Proprium Tannat 2011.  Nämä viinit laittoivat heti maistelijansa aistinystyrät ulalle kun välttämättä joka päivä tule vastaan näin erikoisia esimerkkejä.

Japanissa Pinot Noir on hieman nouseva mutta silti melko harvinaislaatuinen rypäle. Tämä viini oli elinkaarensa huipussaan ja hieman sen jo ohittanutkin mutta silti erittäin nautinnollinen ja rypäleelleen tunnistettavissa jo värinkin puolesta. Uruguayn Tannat on hyvin tiivis ja tanniininen mutta oli mukavasti kehittynyt ja paksu olemukseltaan.

Näiden viinien mielenkiinto oli niiden vastakohdissaan. Näin jälkeen päin jäi harmittamaan kun tiiviin istuntoaikataulun puitteissa jäi ottamatta kuva viinien ulkonäöstä rinnakkain koska siinä olisi ollut pedagogisesti vallan mainio esimerkki punaviinien ulkonäön erilaisuudesta. Parempaa ulkonäkövertailua ei heti tule mieleen.




1. Twenty Three Unoaked Chardonnay 2011, Kanada
Ei saatavilla Alkon valikoimasta.

Väriltään kellertävä ja eloisa, jonka tuoksussa kehittynyttä hedelmäisyyttä mutta yhtälailla yrttisyyttä ja kasvisperäisyyttä. Maussa sitrusta, persikan kiveä, greippiä, parsaa ja sahramia.

Tämä kanadalainen tammettamaton Chardonnay on jo hieman ohittanut parhaan päivänsä mutta silti nautittavissa. Hedelmä on kehittynyt mutta hapot eivät kantaneet enää riittävän pitkälle. Todennäköisesti parhaimmillaan 2-3 vuotiaana.

Osallistujien pisteet 1p ja Viiniministerin pisteet 86p.


2. Oremus Mandolas Dry Furmint 2011, Unkari
Ei saatavilla Alkon valikoimasta.

Varsin kellertävä ja reunaltaan jopa kehittynyt väri. Tuoksu on runsaan hedelmäinen sisältäen omenaa, aprikoosia, hunajaa,  mantelia, voita ja karamellia. Maku on rehevä ja trooppisen hedelmäinen ja hunajainen.

Maistelun unkarilainen esimerkki yllättää sillä että viini on kehittynyt 5-vuotiaana huippuunsa. Furmint on Unkarissa yleinen rypäle, jota usein nautitaan nuorena kuivana ja hapokkaana mutta kuten esimerkki osoittaa, niin tällaisia voi myös hieman kellaroida ja siten syventää makumaailmaa entisestään.

Osallistujien pisteet 14p ja Viiniministerin 89p.


3. Coteaux de Schengen Pinot Blanc 2012, Luxemburg
Poistunut Alkon valikoimasta.

Väri kalpean viherkeltainen mutta aromit yllättävät; runsaan vahamainen, heinäinen, yrttinen ja rehevän kukkainen. Maussa myös karviaista, parsaa, olkea sekä kehittynyttä sitrusta. Muistuttaa kokonaisuudessaan etäisesti Rieslingiä.

Kolmas valkoinen on peräisin Luxemburgista. Aiemmat kokemukseni viinin osalta olivat varsin neutraaleja, mutta tuntui kuin nyt 4-vuotiaana viini olisi saanut itselleen siivet joilla lentää. Maistelun toinen pulloista oli kevyesti korkkivikainen, joten jaoimme testin vuoksi molemmista pulloista 20 hengelle osamäärät, jotta huomattiin millaiset erot tunkkaisen ja luonnollisen välillä ilmenevät rinnakkain. Arviot perustuivat paremmalle pullotteelle.

Osallistujien pisteet 6p ja Viiniministerin 88p.


4. Chateau Musar Hochar 2009 (tilausvalikoima), Libanon, 24,70€,

Punainen ja melko syvä väriltään. Tuoksussa punaisia kehittyneitä marjoja sekä yrttejä, paprikaa, jasmiinia, tupakkaa ja jopa öljylampun vivahdetta. Maku on sekä hapokas että tanniininen. Kohtalaisen täyteläinen maku seuraa tuoksun punaisia marjoja. Lisäksi nahkaa, paahteisuutta ja hieman suklaata. Kantava jälkimaku.

Punaiset alkoivat ryhdikkäästi Libanonista. Tämä viini on jo valmis juotavaksi mutta kestää vielä vuosia eteenpäinkin. Suosittelen sen karahvoimista ennen maistelua, jotta aukeaa nopeammin. Tämä viini oli maistelun ainoa sekoite, jonka koostumus oli peräisin rypäleistä Cabernet Sauvignon, Carignan ja Cinsault. Maistelun henkilökohtainen suosikkini.

Osallistujien pisteet 4p ja Viiniministerin 90p.


5. Garzon Tannat 2013, Uruguay, 13,98€

Erittäin syvän tummanpunainen väri. Tuoksussa intensiivisesti tummia marjoja, boysenmarjaa ja luumua. Täyteläisessä maussa pehmeät tanniinit, jossa runsaasti makeaa hillomaisuutta. Kokonaisuutena melko suoraviivainen.

Illan toinen uruguaylainen poikkeaa alkusokkona olleesta edeltäjästään varsin lempeällä tanniinirakenteella. Usein kun Tannat-rypäleestä tehtyihin viineihin yhdistetään voimakkaat parkkihapot. Viini keräsi kuitenkin eniten osallistujaääniä, joten kansa on äänestänyt ja pulinat pois, vaikka Viiniministeri antoikin viinille suhteellisesti neutraalimmat arviot. Viinin eduksi kääntyi punaisten joukossa se että ilman ruokaa siinä oli lähestyttävin kokonaisuus. Juustojen kanssa muutkin avautuvat runsaammin.

Osallistujien pisteet 18p ja Viiniministerin 87p.


6. Kir-Yianni Ramnista Xinomavro, Kreikka, 2012

Rubiininpunainen ja melko syvä väri. Maussa tummia marjoja, yrttejä sekä hapankirsikkaa. Melko täyteläisessä maussa tummaa kirsikkaa, karhunvatukkaa ja hieman viikunaa. Jättää ikeniin melko voimakkaat tanniinit, jotka kantavat jälkimaussa.

Kreikkalainen Xinomavro-rypäleestä tehty viini on varsin vakavasti otettava ja kelpaa monenlaisten liharuokien ja juustojen seuraksi. Yrttisyyden ja marjaisuuden pohjalta sitä voisi sokkona veikata myös naapurimaahan Italiaan ja sen keskiosiin.  

Osallistujien pisteet 7p ja Viiniministerin 89p.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti